Intalnirea de proiect din Franta

Februarie 2014

O echipă a Colegiului Tehnic “Danubiana” a participat în Franţa la reuniunea proiectului “Science around us along history”. În cadrul proiectului s-au făcut observaţii astronomice la cel mai mare observator din Franţa, situat în vârful Pirineilor.

O echipă a Colegiului Tehnic “Danubiana”, formată din profesoarele Nadia Cârcu, coordonator de proiect şi Mihaela Petrache, şi elevele Ioana Ciobanu şi Aura Gîrlovan, a participat în Franţa la cea de-a doua reuniune a proiectului Comenius multilateral “Science around us along history”, proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul Programului de Învăţare pe Toată Durata Vieţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. La reuniune au participat echipaje din nouă şcoli partenere, din Spania, Anglia, Franţa, Suedia, Polonia, Austria, Turcia, Italia şi România.

Observaţii astronomice din vârful Pirineilor

Un moment important al proiectului l-a constituit vizitarea Observatorului Pic de Midi du Bigorre, aflat în Munţii Pirinei, la o altitudine de 2.977 de metri. Observatorul, cel mai mare din Franţa, a fost folosit de NASA în 1963 pentru a face fotografii detaliate ale suprafeţei Lunii în pregătirea pentru misiunile Apollo. Este dotat, de asemenea, şi cu un cronograf, pentru studierea coroanei solare. Experienţa de la acest observator a fost unică.

Elevii au vizitat Centrul de cercetare din Lacq, unde au putut observa experimente unice în lume privind epurarea naturală a unui râu poluat, experimente de depoluare a mediului şi solului. Unul din importantele obiective vizitate a fost Cité de l’Espace Toulouse, unde o zi întreagă am făcut faţă la multe atracţii, cum ar fi «The IMAX», un ecran gigant la fel de mare ca o clădire de şase etaje, care proiecta filme realizate în spaţiu, de ultimă generaţie, imagini realizate cu telescopul Hubble sau Stellarium, un simulator astronomic fascinant, Planetarium, cu un ecran uriaş care se rotea cu 360 grade, unde am putut vedea coliziuni cosmice şi mersul planetelor, ne-am bucurat de Gyro-Extreme, un loc de formare pentru astronauţi, plus Runner Moon, un simulator care permite să încercam mersul pe jos pe lună. Expoziţia din grădină ne-a arătat o replică identică a staţiei orbitale MIR, a navetei spaţiale SOYUZ şi a rachetei Arianne 5, unde am fost uimiţi de explicaţiile ghidului şi, deopotrivă, de întrebările copiilor. Am participat la numeroase ateliere legate de prognoza vremii, unde, cu ajutorul unui simulator, am putut învăţa şi experimenta ce se întâmplă cu presiunea şi cu temperatura atmosferei în cazul poluării şi cum influenţează acestea viaţa oamenilor, cum se creează fenomenele atmosferice anormale şi cum putem preveni distrugerea Terrei.

Vizită la castelul lui Napoleon

În timpul vizitei, romaşcanii au putut să descopere şi aspecte din istoria, cultura şi tradiţiile Franţei, vizitând, printre altele, Castelul din Pau, folosit de Napoleon ca reşedinţă de vacanţă. Programul a fost deosebit de interesant şi toţi participanţii s-au întors acasă cu o experienţă bogată şi multe lucruri noi învăţate legate de tema proiectului. Schimbul de experienţe interculturale a fost foarte interesant, elevii reuşind să cunoască îndeaproape cultura franceză, în diversele ei aspecte. Întâlnirea de la şcoală cu primarul oraşului Jurancon şi reprezentantul Inspectoratului local a arătat şi mai mult interesul oficialităţilor pentru aceste tipuri de parteneriate şi disponibilitatea lor de a ne oferi momente minunate.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s